2004-08-31

YTV hankkii jätteenkuljetuksen logistiikan tietojärjestelmän WM-data Novolta

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV hankkii WM-data Novolta logistiikan tietojärjestelmän helpottamaan jätteenkuljetusten ohjausta ja seurantaa. Järjestelmä on aluksi tulossa käyttöön jätteiden kuljetuksia hoitavien urakoitsijoiden jäteautoihin Espoossa, mutta sitä on tarkoitus myöhemmin laajentaa kaikkiin YTV:n urakka-alueisiin pääkaupunkiseudulla, jolloin järjestelmä toimii noin 100 jäteautossa.

Uusi järjestelmä koostuu kahdesta osajärjestelmästä, ajo-opastusjärjestelmästä ja työnohjausjärjestelmästä. Järjestelmä integroidaan YTV:n jätehuollon taustajärjestelmään ja se mahdollistaa myös integroinnin urakoitsijoiden taustajärjestelmiin. Näiden avulla YTV:n jätehuollon asiakaspalvelu, jätehuoltoasiamiehet, urakoitsijoiden kuljettajat ja työnjohto pysyvät jatkuvassa ajantasaisessa yhteydessä toisiinsa.

Ajo-opastusjärjestelmä toimii jäteautoissa. Ajoneuvotietokoneessa on karttaliittymällä varustettu tehtävänäyttö, jolla kuljettaja opastetaan keräyspisteelle ja jolla kuljettaja merkitsee tehtävän suoritetuksi. Kuljettaja kuittaa normaalitilanteessa jäteastiat tyhjennetyiksi. Poikkeustilanteissa hän päivittää poikkeamatiedot, jotka välittyvät suoraan työnohjausjärjestelmään ja integroituihin taustajärjestelmiin.

Työnohjausjärjestelmän avulla kunkin urakoitsijan toimistosta käsin voidaan seurata omien jäteautojen töiden edistymistä ja ajoneuvon liikkumista keräilyreiteillä. Lisäksi urakoitsijoiden työnjohdolla on mahdollisuus ohjata ja seurata omasta käyttöliittymästään omien urakoidensa etenemistä.

Jätehuoltoasiamiehet ja urakoitsijoiden työnjohto voivat käyttää järjestelmää myös normaalien työtilojen ulkopuolella. YTV:n jätehuollon asiakaspalvelu voi tarvittaessa seurata kaikkien jäteautojen tyhjennystyön etenemistä.

"Uusi järjestelmä tehostaa toimintaamme: paperiset ajolistat, niiden ajoreittien ylläpito ja käsittely jäävät pois käytöstä, ja se vähentää paperityötä työnjohdossa", YTV:n projektipäällikkö Jarmo Nurmivaara sanoo. "Järjestelmä muuttaa toimintaprosesseja, jotka säästävät meille sekä aikaa että kustannuksia. Lisäksi asiakaspalvelumme laatu paranee ja tehostuu, varsinkin tyhjennystyön poikkeustilanteissa".

Nurmivaara toteaa, että YTV:n jätehuollossa on täydet valmiudet ottaa uusi tietotekniikka käyttöön. Tietotekniikkaa on testattu aikaisemmissa pilottihankkeissa, joissa mukana olleet jätekuljettajat ovat hyväksyneet sen toimivaksi työkaluksi. Uusi tietotekniikka noudattaa YTV:ssä hyväksyttyjä tietotekniikkalinjauksia.

Järjestelmä otetaan käyttöön ensi vuoden huhtikuussa aluksi Espoossa. Järjestelmän käyttö laajenee sitä mukaa, kun YTV kilpailuttaa eri urakka-alueiden jätteenkuljetukset. Urakkasopimuksen tekeminen YTV:n kanssa edellyttää jatkossa ajoneuvotietokoneiden asentamisen urakoitsijoiden jäteautoihin.

Tietoa yrityksestä: CGI Suomi Oy