2011-05-06

Klooridioksidi on yksi tehokkaimmista desinfiointikemikaaleista

Yrityksen tuotekuva Prominent Finland Oy - Klooridioksidi on yksi tehokkaimmista desinfiointikemikaaleista

Kuvateksti: Bello Zon CDKc -klooridioksidilaite

Juomaveden desinfiointimenetelmistä

Juomaveden desinfioinnissa käytetään maailmalla useita eri fysikaalisia menetelmiä. Suodatuksessa mikrobiologisesti puhdas pohjavesi syntyy siten, että vesi kulkee useiden maa- ja hiekkakerrosten läpi. Vesilaitoksilla tätä luonnollista puhdistusmenetelmää jäljitellään hiekkasuodattimia käyttämällä. Steriilisuodatuksessa hyödynnetään erityisiä synteettisiä kalvoja, joiden huokoskoko on niin pieni, etteivät edes virukset läpäise kalvoa. UV-säteilyllä saadaan luotettavasti tuhottua myös mikrobit, kuten hankalasti tuhottavat giardia ja kryptosporidium.

Kemialliset menetelmät

Kemiallisten desinfiointimenetelmien teho perustuu siihen, että veteen lisätään kemiallisesti toimivia biosidejä. Juomavesisovelluksissa hyväksytään käytettäväksi vain kemikaaleja, joiden konsentraatio on seurattavissa ja joiden terveysvaikutukset ihmiselle ovat tunnettuja ja ennakoitavissa.

Otsoni - tehokas mutta lyhyt vaikutusaika

Otsoni on tehokkain tunnettu vedenkäsittelyssä käytetty hapetus- ja desinfiointiaine. Lyhyen puolittumisaikansa takia sillä on vedenkäsittelyssä käyttöä lähinnä juoma-, kosmetiikka- ja farmaseuttisessa teollisuudessa. Juomavedenkäsittelyssä otsonia käytetään hapettimena. Otsonin etuna on, että se hajoaa hapeksi, eikä se siten synnytä mitään haitallisia sivutuotteita veteen.

Kloori - laajalti käytetty, mutta monia sivuvaikutuksia

Maailmalla vedenkäsittelyssä eniten käytetty desinfiointiaine on epäilemättä kloori. Se on edullista, sen sovellusmahdollisuudet ovat laajat ja sen käyttö on yleisesti hyväksyttyä. Riippumatta siitä, mitä kemikaalia lähtötilanteessa käytetään, on vaikuttava aine vedessä kloorihapoke. Vahvasti emäksisessä natriumhypokloriittiliuoksessa kloori on desinfiointiin soveltumattomassa muodossa hypokloriitti-anioineina. Vain laskemalla pH-arvoa alle yhdeksän syntyy kloorihapoketta, ja kloori saa desinfioivan ominaisuutensa. Tästä kloorikaasun, kloorihapokkeen ja hypokloriitin tasapainosta johtuen desinfiointiteho on vahvasti riippuvainen pH-arvosta.

Ongelmana on, että korkeilla pH-arvoilla kloorin desinfiointivaikutus jää helposti puutteelliseksi, vaikka vedessä onkin havaittavissa riittäviä klooripitoisuuksia. Koska kloori reagoi herkästi muiden aineiden kanssa, syntyy desinfioinnissa helposti lukuisia sivutuotteita. Myös monet orgaaniset aineet reagoivat kloorin kanssa ja muodostavat yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia tai vaikuttavat veden makuun.

Klooridioksidi - patenttiratkaisu

Klooridioksidi eroaa kemiallisesti huomattavasti kloorista. Se ei hajoa, vaan liukenee kaasuna veteen. Näin sen desinfiointiteho ei riipu pH-arvosta. Vaikka klooridioksidi on korkeina pitoisuuksina epävakaata, sen jälkivaikutusaika on huomattavasti pidempi kuin kloorilla. Niinpä klooridioksidi vaikuttaa putkistoissa useita päiviä, kun taas kloorin vaikutusaika on muutamia tunteja.

Kloorista poiketen klooridioksidi myös aktiivisesti hajottaa biofilmejä putkistoissa ja säiliöissä. Myös tämä ominaisuus tarjoaa parempaa suojaa järjestelmille. Klooridioksidi ei reagoi ammoniumin kanssa eikä synnytä klooripitoisia sivutuotteita, kuten kloramiinia, trihalometaania, kloorifenolia tai muita veden AOX-arvoa heikentäviä yhdisteitä. Klooridioksidi on ainoa juomavedenkäsittelyssä käytettävä desinfiointiaine, jota käytettäessä on mahdollista seurata paitsi itse desinfiointiaineen, myös sen sivutuotteiden pitoisuutta.

Tietoa yrityksestä: Prominent Finland Oy