2011-11-17

Oikaisu julkisuudessa esitettyihin virheellisiin tietoihin

Yrityksen tuotekuva Findus Sverige AB - Oikaisu julkisuudessa esitettyihin virheellisiin tietoihin

Tiedote
16.11.2011

Oikaisu julkisuudessa esitettyihin virheellisiin tietoihin

Viime päivinä on mediassa ollut puhetta Finduksesta ja sen kalatuotteiden valmistuksesta. Haluamme oikaista seuraavat keskustelua aiheuttaneet seikat: Findus Finland Oy:llä ei ole lainkaan Euroopan vesistä pyydetyn kalan käsittelyä tai valmistusta Kiinassa. Uutisoinnissa mainitut kalapuikot, muut paneroidut tai jatkojalostetut kalatuotteet valmistetaan Euroopassa: Ranskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Nämä tuotteet eivät täten ”matkusta kymmeniä tuhansia kilometrejä” kuten mediassa uutisoitiin.

Vain yksi valikoimassamme oleva tuote käsitellään ja pakataan Finduksen tehtaalla Thaimaassa. Tämä tuote on MSC-merkitty, Koillis-Atlantilta kalastettu Seitifile 400g. MSC-merkki (Marine Stewardship Council) on puolueeton merkki joka takaa, että tuotteen kala on kestävistä kalakannoista. Saman takuun antaa myös Finduksen luoma Fish For Life/Finduksen 10 Periaatetta Vastuulliseen Kalanhankintaan.

Miksi Seitifile 400g lähetetään Finduksen omalle tehtaalle Thaimaahan käsiteltäväksi?

Seitin lähettämiseen vaikuttavat laadulliset ja ympäristölliset tekijät: Thaimaassa käsin käsiteltynä saanti kalasta on jopa 8 % enemmän kuin koneellisesti prosessoituna. Eli käsittely Thaimaassa aiheuttaa huomattavasti vähemmän jätettä, kuin jos kala olisi jalostettu Norjassa. Tuhansissa tuotantotonneissa ero jätteiden määrissä on merkittävä ja näin ollen ympäristörasite on huomattavasti pienempi. Kalakantojen uhkaavasti vähetessä tämä on vastuullisen kalanhankinnan periaatteidemme mukaista toimintaa. Finduksen Thaimaan tehdas on MSC-sertifioitu. 

Seitin kuljettaminen Thaimaahan ja takaisin Suomeen ei myöskään lisää hiilidioksidipäästöjä. Ruotsalaisen SIK:n (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) laskelmien mukaan hiildioksidipäästöt per kilo ovat samalla tasolla, kun verrataan maakuljetuksina Norjasta toimitettua kalaa merikuljetuksina  Thaimaahan ja takaisin toimitettuun kalaan.

Viitaten  ”epäselviin pakkausmerkintöihin”:

Kaikista Finduksen kalatuotteiden pakkauksista ilmenee valmistusmaa. Tämän lisäksi ilmoitamme myös pakkauksissa tuotteessa käytetyn kalan pyyntialueen.

 

Vastuullinen kalanhankinta
Findus on ollut vastuullisen kalanhankinnan edelläkävijä ja on esitellyt tavoitteensa, jonka mukaan kaiken sen hankkiman vapaana kalastetun kalan tulee olla MSC-sertifioitua lähivuosina. Tavoite on osa yrityksen ”Fish for Life” -vastuullisen kalanpyyntiohjelman toteuttamista, missä käytetään ainoastaan kestävistä kalakannoista pyydettyä ja meren ekosysteemiä vahingoittamatta kalastettua kalaa. Finduksen ”Fish for Life” -ohjelma ja ”Kymmenen periaatetta vastuullisesta kalahankinnasta” ovat jo tällä hetkellä käytössä Finduksen kalojen hankinnassa. Nämä ovat tiukkoja linjauksia siitä, että kalat tulevat kestävistä kalakannoista ja sertifioiduilta kalatoimittajilta.

Findus Group -konsernin kalakantojen kestävän kehityksen ohjelma Fish for Life on aloitettu vuonna 2006. Ohjelma on voittanut EU:n European Business Awards for the Environment -palkinnon. Euroopan komission rahoittama palkinto myönnetään eurooppalaisille innovatiivisille yrityksille, jotka ottavat ympäristön huomioon toiminnassaan.

 

Lisätietoja:
Kai Mäkinen
Toimitusjohtaja
Findus Finland Oy
Puh. 020 152 0239
kai.makinen@fi.findus.com


Lehdistötiedote lähetettiin Mynewsdeskin kautta

Tietoa yrityksestä: Findus Sverige AB

Uutinen esitetään yhteistyössä MyNewsdeskin kanssa