2003-06-02

Valtiokonttorin uusi antolainausjärjestelmä otettiin käyttöön

Valtiokonttori on ottanut käyttöön uudistetun antolainausjärjestelmän. Laaja järjestelmä koostuu seitsemästä osasovelluksesta, joiden keskinäisestä integraatiosta on vastannut Novo. Lisäksi Novon vastuulla on ollut reskontra- ja tuotehallinta-osioiden uusiminen. Vaativa hanke aloitettiin jo vuonna 1999. Siihen on osallistunut Novon lisäksi kaksi muuta toimittajaa.

"Iso tietojärjestelmä on kuin kerrostalo, mutta valtion antolainausjärjestelmä on kuin kortteli kerrostaloja", kuvaa Valtiokonttorin finanssijohtaja Marja-Liisa Taipale, "Päättyneestä hankkeesta on tehnyt vaateliaan järjestelmän mutkikkuus: valtion lainoja myöntävät eri viranomaiset eri ehdoin eli lainoilla on jopa 70 - 80 eri ehtoa. Nämä järjestelmän on kyettävä laskemaan virheettä, koska lainojen ja lainakannan reskontratiedoista on voitava joka hetki selvittää sekä yksittäisen lainan että koko lainakannan saatavamäärä. Lainaa velkoessa on myös asiakkaille lähettävien laskujen oltava ehdottomasti oikein."

Taipale kiittää Novon ja Valtiokonttorin välisen yhteistyön sujuvuutta: "Pitkä hanke ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan vaikeuksiakin matkan varrella on ollut. Kaikki haasteet on saatu ratkottua hyvässä yhteistyössä."

Uudistettu järjestelmä on helpommin ylläpidettävä kuin edeltäjänsä, ja siihen on rakennettu automatisoituja laskentatapoja, jotka vähentävät käsityötä. Järjestelmä on rakennettu Microsoftin komponenttiteknologian avulla.

Valtiokonttorin antolainausjärjestelmän avulla hoidetaan 93 prosenttia valtion varoista myönnetyistä lainoista. Vuoden 2002 lopussa Valtiokonttorin hoidossa oli 11,8 miljardin euron antolainauskanta. Kannasta 10,2 miljardia euroa oli Valtion asuntorahaston myöntämiä aravalainoja vuokra-asuntojen rakentamiseen ja peruskorjaukseen. Toisen merkittävän osan lainakannasta muodostavat Teknologian kehittämiskeskuksen, Tekesin myöntämät tuotekehityslainat. Järjestelmä sisältää 40 000 aktiivilainaa ja sitä käyttää 50 henkilöä.

Tietoa yrityksestä: CGI Suomi Oy