2003-10-07

Ilmakuvat Novon internet-palveluna tehokkaaseen käyttöön

Novo on toteuttanut yhdessä FM-Kartta Oy:n kanssa uuden internet-pohjaisen ilmakuvapalvelun. Palvelu perustuu koko Suomen kattavaan laadukkaaseen ja ajantasaiseen ortokuvatietokantaan ja suunnataan maa- ja metsätalouden, ympäristöhallinnon, maankäyttötoimen ja myös yksityisten kansalaisten käyttöön.

Novon tarjoamassa palvelussa käytetään niin kutsuttuja väärävärikuvia. Nämä sisältävät näkyvän valon lisäksi osan infrapunaista aallonpituutta, joka tuo varsinkin kasvillisuudesta runsaasti lisäinformaatiota. Kuvia hyödynnetään muun muassa maankäytön suunnittelussa, peltoalueiden seurannassa, pelastustehtävissä ja puunhankinnassa. Väärävärikuvilta pystytään erottelemaan esimerkiksi eri puulajit toisistaan ja havaitsemaan hyvin varhaisessa vaiheessa yksittäiset sairastuneet puut tai kasvillisuusalueet mukaan lukien saasteiden seurannaisvaikutukset.

Ilmakuvauksesta ja digitaalisten ortokuvien tuotannosta Suomessa vastaa FM-Kartta. Ortokuva on geometrialtaan oikaistu ilmakuva, jossa yhdistyvät valokuvan tarkkuus ja kartan geometrinen laatu. Ortokuvia voidaan käyttää suunnittelusovelluksissa yhdessä muun paikkatiedon kanssa. Novo tarjoaa kuvien käyttöpalvelut ja toteuttaa tarvittavat käyttöliittymät sekä rajapinnat asiakkaan omiin sovelluksiin.

"Ilmakuvien käyttö erilaisissa suunnittelu- ja inventointitehtävissä on lisääntynyt voimakkaasti. Kuvat ovat monessa tapauksessa jopa korvaamassa kartat. Kuvien käyttö on mahdollista jo hyvinkin kevyillä järjestelmillä. Tämä laajentaa käyttäjäkuntaa nopeasti ja on luonut selkeän tarpeen kuvien nettijakeluun", toteaa FM-Kartta Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Laamanen.

"Uskomme yhteistyön merkitsevän Novolle paikkatietopalveluihin perustuvan liiketoiminnan laajentumista. Ortokuviin pohjautuvat ratkaisut tarjoavat uuden tavan hyödyntää mittatarkkaa ja yksityiskohtaista paikkatietoa eri suunnittelun aloilla", sanoo myyntijohtaja Miranda Saarentaus Novosta.

Kuvatietokantaa ylläpidetään jatkuvasti ja asiakas saa käyttöönsä mahdollisimman ajantasaista kuvamateriaalia kustannustehokkaasti ja vaivattomasti. Kustannustehokkuus perustuu asiakkaille yhteiseen kuvatietokantaan ja mahdollisuuteen keskittyä aineistojen hankinnan sijasta niiden täysipainoiseen hyödyntämiseen.

Palvelua voi kokeilla osoitteessa http://www.ilmari.fi

Tietoa yrityksestä: CGI Suomi Oy